Zaterdag 1 juli extra aandacht voor de novelle Het Offer van Remo van onze schrijver Jacques Hermelijn ter gelegenheid van de Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij door Nederland.
Dit jaar is het 154 jaar geleden dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in de voormalige Nederlandse Antillen en Suriname. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de “vrijheid” van de tot slaafgemaakten een papieren aangelegenheid: de meesten bleven op de velden werken als deelpachters. (Bronvermelding> gemeente Amsterdam)
Het offer van Remo geeft een beeld over de verhoudingen en onderlinge belevingen van de kleurrijke bevolking van Curaçao aan de vooravond van dit tijdperk, dat op 1 juli 1863 eindigde. En het is een prachtig liefdesverhaal van Remo, een afstammeling van de West-Afrikaanse Mandinga’s en de mooie onstuimige Helena, zijn grote liefde. Helena is getrouwd met Cardozo, een rijke zakenman en Caribisch handelsgedelegeerde. Als Helena bevalt van een bruine baby, is Willemstad in rep en roer. Zaterdag 1 juli start ‘s middags het programma in het Oosterpark bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. Na toespraken van onder andere oud-voetballer Clarence Seedorf, burgemeester Van der Laan en minister Blok (Veiligheid en Justitie), wordt een minuut stilte gehouden. Daarna is er een kranslegging en een defilé langs het monument. De televisiezender NPO 1 zal hiervan een live reportage uitzenden van 13.00 tot 14.50 uur. Presentatie is in handen van Simone Weimans.
Ook is er op die dag in Amsterdam het Keti Koti Festival, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij.
’s Avonds zendt de NTR de documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ uit. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer en de bekende zanger Typhoon ontrafelen hierin hun door slavernij getekende familiegeschiedenissen. Amsterdam speelde in het Nederlands slavernijverleden een dominante rol in het bestuur van de kolonies en in de handel van tot slaafgemaakte Afrikanen, via de West-Indische Compagnie. Dit is ook te lezen in ‘Het offer van Remo’.
Dit boek is verkrijgbaar in alle boekwinkels in Nederland en op Curaçao. Het bijzondere is dat het een tweetalig boek is: in de Nederlands en in het Papiaments.
ISBN 9789491535451. In een fraaie hardcover uitvoering.
Ook verkrijgbaar in de bibliotheken en als digitaal boek via alle bekende boekenwebsites.