De al 100 jaar Japanse filosofie van de KAKEIBO         

*** voor een gelukkige leven zonder financiële stress ****  

Waar blijft mijn geld toch iedere maand?

Vraag je je dat ook wel eens af? Is je geld voor het einde van de maand al op of bleef er niets over? Weten waar je geld blijft geeft enorme rust, voldoening en financiële vrijheid. Door al die digitale betalingen als pinnen, creditcards, aankopen met je mobiel, zijn we het gevoel van de fysieke waarde van geld eigenlijk kwijt aan het raken. Geld is minder tastbaar en meer ongrijpbaar geworden. Letterlijk en figuurlijk zijn we de gevoelswaarde voor geld verloren en verliezen we daarmee inzicht & overzicht in onze financiële huishouding.

Korte geschiedenis van de kracht van de Japanse Kakeibo

Japan kent eeuwenoude tradities & wijsheden van een zuivere eenvoud, schoonheid en minimalisme. De Japanse traditie van de Kakeibo is meer dan honderd jaar oud. Een van de eerste vrouwelijke journalisten in Japan, Hani Motoka, promootte de Kakeibo al in 1904: het huishoudboekje voor vrouwen om geld vooraf te verdelen in potjes en uitgaven vervolgens op te schrijven. Zo verkregen vrouwen inzicht in hun financiën. Nog steeds leeft de traditie van de Kakeibo enorm bij Japanse vrouwen. Ondanks dat wereldwijd betalen is veranderd, worden in Japan Kakeibo’s (spreek uit als Kakebo) nog altijd jaar in, jaar uit gebruikt. In de VS en in Europa begint de prachtige filosofie van Kakeibo ook steeds meer bekend te raken.

Je Kakeibo bijhouden gaat eigenlijk over

geld veel bewuster uit te geven

DURVEN, DROMEN, DOEN! NIETS MOEDIGT ZO AAN ALS HET ZOETE GEVOEL VAN JE EERSTE BEREIKTE SUCCES VAN EEN VAN JE  DOELEN

Kakeibo staat voor persoonlijk financieel management, maar dan op bewustwording ervan op een eenvoudige manier. De kracht van KAKEIBO is simpel: door heel bewust uitgaven op papier op te schrijven ga je bewuster ervaren wat je uitgeeft en waaraan.

           Mindful met je geld omgaan betekent ook

dat je bewuster in staat bent om te sparen

voor een of meerdere doelen die je wilt bereiken.

Bedenk ook daarnaast als je minder geld gaat uitgeven, waar jij graag voor wilt sparen, iets misschien wat nu nog buiten je bereik lijkt te liggen? Lijkt … want met het bijhouden van je Kakeibo zal je merken dat je ook op je dagelijkse, wekelijks en maandelijkse uitgaven kunt besparen zonder dat je verandert in een gierigaard. Een onderwerp in de Kakeibo is de intentie van vijf dingen die je graag zou willen doen of kopen en die nu nog buiten bereik liggen. Grote of kleine doelen? Dat maakt niet uit maar het meest realistisch is binnen zes maanden tot een à twee jaren.

Principe van het werken met en in je Kakeibo

De basis van een goedwerkende Kakeibo is natuurlijk het inzicht in wat er per jaar binnen komt aan vaste inkomsten (zoals salaris et cetera) en wat er jaarlijks sowieso aan vaste lasten uit gaat. Vaste bedragen als hypotheek of huur, verzekeringen, kosten voor gas, water en elektra. Dat soort dingen dus. Om alles financieel duidelijk te krijgen volg je de VIJF Kakeibo STAPPEN in het boek en uiteindelijk krijg je reëel overzicht wat je per maand overhoudt voor persoonlijke uitgaven, denk aan huishoudgeld, kleding en extra’s. Ook weet je na die vijf Kakeibo stappen wat je per maand kunt sparen. Vervolgens schrijf je iedere week je contante en pinuitgaven op in je Kakeibo en zie je – hoe confronterend misschien ook – of je te veel hebt uitgegeven of juist dat er onderaan de streep nog geld over blijft. Het kost je misschien een uurtje per week maar dan heb je een heel jaar financiële rust in het verschiet als je de handige tips in de Kakeibo volgt en aanhoudt.

Denk na iedere Kakeibo maand

wat er in jouw leven mooier is geworden

Kakeibo start iedere maand met een inspirerend thema zoals:

  • het Japanse WabiSabi, over de manier van leven: wat is nodig en wat is overbodig.
  • Het thema Pay it forward: geven vanuit je hart en een goede daad doorgeven.
  • En de mooie Japanse filosofie genoemd Kaizen: dat staat voor een goede verandering in kleine stapjes te nemen, om beter in balans te blijven. Grote stappen nemen, maakt dat je omvalt of dat het niet het juiste resultaat oplevert. Kaizen betekent ook: uiteen halen en opnieuw in elkaar steken maar dan op een betere manier.
  • Voor je Kakeibo betekent dat dat je financiële administratie voor een keer flink uiteen gehaald wordt met als einddoel: financiële inzichten en financiële rust! Je zult zien dat jij je gevoelswaarde voor geld weer terugkrijgt en je meer financieel bewustzijn gaat ervaren voor een gelukkiger leven zonder financiële stress.

De kracht van Kakeibo is ook heel  ZEN

De Kakeibo missie is om je mindful te inspireren om met deze prachtig oude Japanse filosofie kleine stappen te zetten waarmee je financiële stress verbant naar het verleden en je kunt focussen op nieuwe doelen.

OVER DE AUTEURS VAN KAKEIBO: INGE BOOT & MARINA STEINMANN

De auteurs van Kakeibo zijn Inge Boot en Marina Steinmann. Naast partner en moeder zijn beiden Lean Sensei. Van oorsprong is Lean een Japanse filosofie om bedrijfsresultaten te verbeteren en meer klantwaarde te creëren. De Japanse Taiichi Ohno ontwikkelde deze filosofie en is grondlegger van het Toyota productiesysteem (de autofabrikant). Lean staat in een notendop voor: verbeteren in kleine stapjes om een maximale waarde te realiseren met zo min mogelijk verspillingen waarbij de klantwaarde centraal staat.  Inge en Marina behaalden allebei een Lean Six Sigma Black Belt en zijn projectmanagers van verbeter/verandertrajecten en geven trainingen bij een grote overheidsinstelling in Nederland. Enkele principes van Lean – kwaliteit, verbetering en beheersing – raken ook aan het idee achter Kakeibo; het plannen, verbeteren en beheersen van je eigen financiën. Gebaseerd op hun voorliefde voor enkele Japanse filosofieën en hun brede deskundige ervaringen in de praktijk, ontwikkelden Inge en Marina deze Nederlandse Kakeibo voor vrouwen om hen in te wijden in deze prachtige eeuwenoude Japanse kunst en filosofie om financieel te groeien en te bloeien.

De KAKEIBO is een prachtig uitgevoerd hardcover boek, volledig in kleur en voorzien van kleurrijke aquarellen gemaakt door de kunstenares Palma Grevenstuk.

Prijs € 24,50 Verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en België.

www.kakeibo.nl  #kakeibo   FB: Kakeibo

ISBN: 978-94-91353-75-8