Op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, wordt in Boekhandel Dominicanen het eerste exemplaar van Het gouden ideaal uitgereikt. Het is geschreven door Roberto Maes, een geboren en getogen Maastrichtenaar.  

auteur Roberto Maes

auteur Roberto Maes

Deze auteur schreef een trilogie over een Interpol-inspecteur met een specialisatie in historische Europese kunstobjecten. Het eerste deel met de titel Het gouden ideaal speelt zich rond 1480 in Spanje af, als een zekere Torquemada door koning Ferdinand II wordt aangesteld als inquisiteur-generaal. Deze van oorsprong dominicaner monnik zal de geschiedenis ingaan als een van de wreedste mannen van de Spaanse Inquisitie. De rode draad in dit boek wordt gevormd door verdwenen gouden Mariabeelden waarvan er een – in een tijdsprong naar nu – tijdens een processie in het Spaanse Valencia voor de ogen van het publiek verdwijnt. Dat vormde de aanleiding om deze Interpol-inspecteur in te schakelen.

cover Het Gouden Ideaal (417x640)

Een speurtocht naar historische overblijfselen

“Mijn voorliefde voor geschiedenis en vooral oude kunst zette me enkele jaren geleden aan tot het beschrijven van de avonturen van mijn hoofdpersonage Lars Hölgrun”­­­, aldus Maes op de vraag wat het startpunt van boek was. “En voor ik me er zelf van bewust was, stuitte ik in een buitenlandse bibliotheek op iets opmerkelijks, waardoor ik meteen met een tweede manuscript aan de slag ging. Voor mij was het – behalve het schrijven van een spannend verhaal – een grote uitdaging om historische feiten te verifiëren. Het afgelopen jaar heeft de hoofdredacteur van mijn uitgever zich daarover gebogen. Rondom 1500 is er geschiedkundig veel meer gepubliceerd dan voor die tijd. Om een idee daarvan te geven: landkaarten verschenen pas omstreeks die tijd. Ongetwijfeld zal de Spaanse ontdekkingsreiziger Columbus daarmee te maken hebben gehad. Na veel speurwerk ontdekte ik een landkaart van omstreeks 1450 waarop te zien is hoe Spanje nog bestond uit diverse koninkrijken. Deze kaart is voor de lezer toegevoegd aan mijn boek. In Spanje speelde zich trouwens in die tijd veel af tussen de katholieke, Moorse en joodse inwoners. In mijn verhaal laat ik de oude geschiedenis versmelten met het heden, waarin een van de beruchtste Spaanse misdadigers – het brein achter de verdwenen gouden Mariabeelden – ook al lang gezocht wordt door het Vaticaan. Ik hoop lezers die houden van het genre Dan Brown te verrassen met dit boek.”

Belgische belangstelling 

download (1)De schrijver kijkt uit naar de presentatie van zijn boek. “Kijk, je kunt blijven doorschrijven, maar het belangrijkste is natuurlijk wat de lezers er straks van vinden. Volgens mijn uitgever is het wel bijzonder dat mijn trilogie ook op voorhand in Vlaanderen op belangstelling kan rekenen. Daar ligt mijn boek volgende week al in alle Standaard Boekhandels.”

banner

De lancering van dit boek vindt plaats op maandagmiddag 16 mei – Tweede Pinksterdag – om 15.00 uur bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Dominicanen

Vanaf 17 mei is het boek verkrijgbaar in de boekwinkels in Nederland en Vlaanderen en te bestellen via alle bekende boekenwebsites.