Dans van de kakkerlak

Lucia Douwes Dekker

Schrijfster: Lucia Douwes Dekker

ISBN: 9789491535888

In Dans van de kakkerlak volgt Laura van Doorn na een onstuimige nacht haar geliefde naar Peru om er samen een bestaan op te bouwen. Ze krijgt een baan bij het consulaat van een klein staatje en komt er geleidelijk achter dat niets in de wereld van de diplomatie is wat het lijkt.

Haar liefdesleven begint te wankelen wanneer haar geliefde niet de man blijkt te zijn waarin zij geloofde. Maar wie is wel te vertrouwen? Haar baas, de charismatische Ralph Maseda Thierbach, of de mysterieuze Jim Lawson? Langzaam wordt Laura meegezogen in een web van spanningen en intriges in het diplomatencircuit in Lima, de hoofdstad van Peru in de jaren ’80. 

 

LA SALSA DE CUCARACHA – de dans van de kakkerlak

De kakkerlak, de kakkerlak

kan niet meer lopen

want hij heeft geen,

want het ontbreekt hem aan geld om uit te geven.

Alle meisjes hebben in hun ogen twee sterren

maar de Mexicaanse meisjes zijn zeker het mooist.

De kakkerlak, de kakkerlak

kan niet meer lopen

want hij heeft geen,

want het ontbreekt hem aan marihuana om te roken.

La cucaracha is een populair strijdlied in Zuid-Amerika. Aan de ene kant is de kakkerlak een vies beest dat volgens het liedje marihuana rookt en geld nodig heeft. Maar aan de andere kant kent hij ook liefde voor de meisjes. Heel dubbel, zoals ook de diplomatieke dienst heel dubbel is. Aan de ene kant leven de diplomaten in een beschermde wereld van glitter en glamour. Maar er is een zwarte kant met de handel in drugs en geld. Net als kakkerlakken verstoppen de diplomaten hun praktijken die het daglicht niet verdragen. Pas als het donker is, laten ze zich weer zien.

Dans van de kakkerlak

Ik besta uit twee personen, een zakelijke en een creatieve. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een tegenhanger van de zakenwereld waar ik mij overdag in beweeg

Lucia Douwes Dekker over zichzelf

Lucia Douwes Dekker

Lucia Douwes Dekker

Lucia Silvana Koopmans (26 maart 1957) is tijdens een verlofperiode van haar ouders in Nederland geboren, om daarna met hen weer terug te keren naar Maleisië, waar haar vader werkte bij een internationaal grondstoffenbedrijf. Haar oudere zusje was in Penang geboren en vijf jaar later werd haar jongere broer geboren. Als klein meisje is zij uiteindelijk een aantal jaren later teruggekeerd naar Nederland. Haar ouders konden moeilijk wennen in het kleine koude land. Door woningnood gedreven nam het gezin intrek in een woonark in Krimpen aan de IJssel.

Na haar opleiding werkte ze eerst zeven jaar in het bedrijf van haar vader. Op 24-jarige leeftijd vertrok zij als jonge echtgenote van een mijnbouwingenieur naar Peru. Het ondernemersbloed zat in me en kroop uiteindelijk waar het niet gaan kon. Toen zij uit Peru terugkeerde, ondervond zij hetzelfde als wat haar ouders jaren eerder hadden meegemaakt: Nederland was te klein. Na een vakantie in Spanje waarbij zij ontdekte dat de noodstroomvoorziening in dat land zeer gebrekkig was, besloot ze er een bedrijf op te zetten.

Toen in 1991 de eerste tekenen van de recessie, die Spanje in 1992 trof, zich aandienden, keerde zij terug naar Nederland om het onroerendgoedbedrijf van de familie uit het slop te trekken. Een taak waarvoor zij drie jaar had uitgetrokken. Maar toen overleed plotseling in 2002 op 46-jarige leeftijd haar oudste zus. Haar dood deed Lucia realiseren dat de tijd ongenadig kan zijn. Tijd om dromen te realiseren moest ze zelf maken. Dat jaar nog  begon ze met het raamwerk voor haar eerste roman Onkwetsbare vrouwen.

Zij trouwde een ´Douwes Dekker´. De broer van de overgrootvader van haar man Alex was Eduard Douwes Dekker, die onder pseudoniem van Multatuli Max Havelaar schreef. De druk om kwalitatief goed te schrijven ervaart zij, zelfs nog na tien jaar als groot en net zoals hij verwerkt Lucia in haar romans gelaagd een maatschappelijk thema. Zoals in haar roman Onkwetsbare vrouwen waar de hoofdpersonages gebaseerd zijn op drie van acht vrouwelijke archetypes. 

Boeken
Het uiteindelijk resultaat van haar keuze om te gaan schrijven, zijn de verschijningen van de romans Onkwetsbare vrouwenDans van de kakkerlak ofwel Salsa de cucaracha. In De ijzeren dame geeft zij haar lezers een kijkje in haar eigen ervaringen als projectontwikkelaar in historische panden en woongebieden in Nederland. Aan de hemelpoort speelt zich daarentegen weer grotendeels in New York af. Haar roman Ann Sophia, noblesse oblige gaat over de essentie van het vinden van geluk. In 2020 verscheen De terugkeer van Julia Caglieri, Lucia’s zesde roman. En in 2020 vierde zij met haar lezers ook haar 10 jarig schrijversjubileum.

Recent verschenen

VOLG ONS

Actueel

Volg onze schrijvers en blijf op de hoogte van onze nieuwe boeken

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe titels!

NAU Uitgeverij

Postbus 146

1260AC BLARICUM

035 5241932