Gewone vrouwen

Lucia Douwes Dekker

Schrijfster: Erna Schroder

ISBN: 9789081747387

Wat maakt een ‘gewone’ vrouw bijzonder?

In de advertentie die de auteur Erna Schröder en de fotograaf Juliet van Voorden plaatsten in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw riepen zij vrouwen op mee te werken aan interviews. Centraal thema was de vraag: ga ik door met een bestaan waarin ik mij niet langer thuis voel of breek ik met mijn oude leefpatroon?

De verhalen die Erna optekende en verwerkte tot innerlijke monologen zijn getuigenissen van vrouwen zoals wij ze kennen uit onze straat of van ons werk. Dagelijks gaan zij langs ons heen, zitten zij naast ons in de tram, of staan zij samen met ons in de rij voor de kassa van de supermarkt. Velen willen met hun verhaal anderen een hart onder de riem te steken. ‘Geef nooit de moed op’, luidt de boodschap van een van hen. Of zoals een andere vrouw het verwoordt: ‘Kies nou eens voor jezelf. Pas als je tevreden bent met jezelf, kan je er ook zijn voor een ander.’ Dit boek is uit respect voor deze vrouwen tot stand gekomen.

Uit de monologen spreekt hun kracht en de foto´s bieden de lezers een kijk in hun leven. Mogelijk putten de lezers inspiratie, moed of troost uit een van de verhalen. Wellicht levert het lezen ervan herkenning op. Of sterkt het sommigen in hun pogingen ook een andere weg in te slaan.

Kapitein Coke

Kies nou eens voor jezelf. Pas als je tevreden bent met jezelf, kan je er ook zijn voor een ander.

Lucia Douwes Dekker

Erna Schroder

Erna Schröder (1952) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden.
In 2003 debuteerde zij bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker met de roman De overbuurman.
Hierin bekent een man aan zijn vrouw – in briefvorm – zijn bemoeienis met de verdwijning van buurjongen Freek.

In 2012 verscheen van haar hand het bijzondere interview- en fotoboek Gewone Vrouwen. In dit boek spreken tien vrouwen door middel van een innerlijke monoloog over het moment waarop zij het leven in eigen hand hebben genomen en welke gevolgen dit had voor hun toekomst. Intieme fotoportretten, met de camera vastgelegd door Juliet van Voorden, begeleiden op sfeervolle wijze hun verhalen.
Spoel mij schoon behaalde in 2013 de longlist van de AKO Literatuurprijs.                                                           
De tweede druk verscheen in 2014.  

Recent verschenen

VOLG ONS

Actueel

Volg onze schrijvers en blijf op de hoogte van onze nieuwe boeken

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe titels!

NAU Uitgeverij

Postbus 146

1260AC BLARICUM

035 5241932