Spoel mij schoon

Lucia Douwes Dekker

Schrijfster: Erna Schroder

ISBN: 9789491535031

Schrijfster Erna Schröder koos als uitgangspunt voor haar tweede roman ´Spoel mij schoon´ het drama dat zich in september 1982 afspeelde in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatil.
Een falangistische militie richtte een bloedbad aan onder de bevolking van deze kampen. In nauwelijks twee dagen tijd werden meer dan duizend Palestijnse burgers omgebracht.

In deze factionele roman is de Nederlandse arts Victor Leeuwendal samen met de Nederlands-joodse fotografe Hélène van der Wereld hier getuige van. Erna beschrijft hoe deze arts zijn schokkende oorlogservaringen uiteindelijk tracht te verwerken.

Na zijn Palestina-avontuur is Victor een briljant neurochirurg geworden, die voor de buitenwereld een succesvol bestaan leidt. Maar in werkelijkheid is hij eenzaam en mijdt hij alles wat oorlog heet.
Wanneer Hélène van der Wereld op een bepaald moment voor een spoedoperatie wordt binnengebracht, wordt Victor ook fysiek geconfronteerd met zijn oorlogsverleden.
Hij beseft dat het zo niet verder kan en zoekt hulp bij zijn oud-studiegenoot, de psychiater Arthur Kingsma. Arthur legt laag voor laag de gebeurtenissen bloot tot hij aan de kern van het trauma is gekomen.
Deze ontmoeting heeft ook voor Arthur ingrijpende gevolgen.

Kapitein Coke

In dialogen op hoog niveau tussen Victor en Arthur raakt de auteur de essentie van het verlangen naar verlossing van traumatische ervaringen en de diepe wens ‘zich schoon te spoelen’.

Lucia Douwes Dekker

Erna Schroder

Erna Schröder (1952) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden.
In 2003 debuteerde zij bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker met de roman De overbuurman.
Hierin bekent een man aan zijn vrouw – in briefvorm – zijn bemoeienis met de verdwijning van buurjongen Freek.

In 2012 verscheen van haar hand het bijzondere interview- en fotoboek Gewone Vrouwen. In dit boek spreken tien vrouwen door middel van een innerlijke monoloog over het moment waarop zij het leven in eigen hand hebben genomen en welke gevolgen dit had voor hun toekomst. Intieme fotoportretten, met de camera vastgelegd door Juliet van Voorden, begeleiden op sfeervolle wijze hun verhalen.
Spoel mij schoon behaalde in 2013 de longlist van de AKO Literatuurprijs.                                                           
De tweede druk verscheen in 2014.  

Recent verschenen

VOLG ONS

Actueel

Volg onze schrijvers en blijf op de hoogte van onze nieuwe boeken

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe titels!

NAU Uitgeverij

Postbus 146

1260AC BLARICUM

035 5241932